Горячая линия 0800509001
ru
ru

Як допомогти дитині оговтатися після сильного стресу: рекомендації психолога

24.04.2024

Наслідки війни мають серйозний вплив на ментальне здоров’я дітей. Пережитий сильний стрес внаслідок тривоги чи обстрілу накладає серйозний відбиток на психіку дитини та може спричинити різні проблеми зі здоров’ям. Тому батьки повинні бути готові допомогти дитині під час травматичної події.

Порадами щодо надання першої психологічної допомоги дітям у кризових ситуаціях поділилася під час онлайн-тренінгу, організованого Фондом Ріната Ахметова, психологиня, кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри психології Бердянського державного педуніверситету Ольга Фролова.

Психологиня розповіла про ізраїльську методику швидкої допомоги дітям, які пережили сильний стрес, це так звана «ДДД ПП». Ця методика включає 4 кроки, які необхідно зробити одразу після потрапляння дитини в гостру стресову ситуацію.

Ізраїльський протокол швидкої допомоги дітям, які пережили сильний стрес «ДДД ПП»

I крок: Д – Дотик

Обійняти дитину або взяти за руки.

II крок: Д – Дія

Потруситися, як щеня; потягнутися, як кошеня; пострибати, як зайчик.

III крок: Д – Дихання

Техніка «Свічка та квітка» – уявляємо, що ми повільно дмухаємо на свічку (робимо повільний видих через рот). Після цього ми уявляємо, що вдихаємо носом аромат квітки (робимо повільний вдих через ніс) та затримуємо дихання. Робимо таких видихів-вдихів 2-3 цикли. Починаємо завжди з видиху!

IV крок: ПП – позитивне переконання

Будь-які переконання у позитивному ключі, будь-яке позитивне послання.

Наприклад: ти – розумничка; ти – молодець; ти справляєшся; у тебе виходить; ми – разом; ми – з тобою; як добре, що ми разом; ти – красунчик; ти в мене є, а я в тебе є; у нас є захищений простір; ми можемо погладити нашого котика тощо.

Наприкінці під позитивне переконання робимо вправу «Метелик». Праву руку згинаємо і кладемо на ліве плече, ліву руку кладемо на праве плече і по черзі кожною рукою легенько поплескуємо по плечу, при цьому в ритм повторюємо: «Ти в мене молодець» або «Я великий молодець», «Я справляюся з цією ситуацією».

Пам’ятайте, що ваша підтримка та розуміння допоможуть дитині легше подолати стрес і відновитися після нього.

Також читайте рекомендації психолога щодо надання першої психологічної допомоги для дорослих та дітей за методикою «РІПУ» тут.